Varumärket Ole Lynggaard Copenhagen etablerades år 1963 av guldsmeden Ole Lynggaard. Han hade då under ett antal år studerat och arbetat i Tyskland, Paris, New York, San Francisco och Egypten och Fjärran Östern. När han återvände till Danmark hyrde han en liten verkstad och påbörjade sin verksamhet med målet att skapa ett varumärke med unik design och utmärkt handarbete. Han drev företaget på egen hand med några få anställda guldsmeder och sin fru Karin som musa. Ole och Karin fick två barn, Carlotte och Sören som så småningom blev stora nog att hjälpa till i företaget. De tyckte mycket om att spendera tid i verkstaden och hjälpte till genom att springa ärenden, hålla ordning och packa bilen inför smyckesmässor. Nar Charlotte blev tillräckligt gammal gjorde hon sin mamma sällskap som varumärkets modell i den årliga katalogen.

Charlotte Lynggaard blev officiellt en del av företaget år 1987 som guldsmedslärling, och år 1994 lanserades hennes första kollektion ”Bees and flowers”. Samma år anslöt sig också Sören till företaget som produktionschef. Ole Lynggaard Copenhagen var nu ett familjeföretag med 20 anställda.
År 2008 gav Ole Lynggaard officiellt över ansvaret för företaget till sina barn och deras respektive. Charlotte är idag ledande designer och creative director, Sören är VD. Även tredje generationen Lynggaard börjar hitta sina platser i företaget och engagerar sig bland annat via sociala medier. Ole själv är fortfarande aktiv med att designa smycken. Han är ett levande bevis på att det inte finns något utgångsdatum på sann kreativ talang. De luxuösa smyckena från Ole Lynggaard Copenhagen bärs av kvalitetsmedvetna kunder över hela världen. 

BOHO

Under en resa till  Pietrasanta i Italien gick Charlotte och hennes man en skulpturkurs. Charlotte, som alltid har tyckt om att modellera med sina händer, började skapa reliefer i lera som i sin tur gav henne inspiration till hur man kunde bygga upp en ring på ett annorlunda sätt. Det var så idén till BoHo-kollektionen kom till. Det började med enstaka ringar, specialtillverkade efter varje specifik sten. Nu finns en hel kollektion med ringar, örhängen och armband med fantastiska ädelstenar infattade i 18K guld. 

SNAKES

Det var under en resa till exotiska Kairo i början av 1960-talet som Ole Lynggaard först upptäckte det överväldigande uttrycket i ormdesigner. Hypnotiserad av den grafiska skönheten hos djuret, designade den unga guldsmeden sitt första ormsmycke till sin fru Karin.
Idén om en hel kollektion med ormsmycken stannade i Ole Lynggaards tankar i ett halvt sekel innan den formades till perfektion och lanserades till varumärkets 50-årsjubileum år 2013.
Som en universell symbol för passion och frestelse representerar ormen den ständiga kampen mellan gott och ont. De nätta och mjuka rörelserna i den sensuella Snake-kollektionen lockar kvinnor i alla åldrar, utseenden och nationaliteter.     

SHOOTING STARS

Shooting stars startade som ett unikt show-piecesmycke. Charlotte Lynggaard designade och bar ett spektakulärt örhänge av små stjärnor och hängande guldkedjor för Elle Style Awards 2015, där hon vann priset för årets stilikon.
Senare kom en hel kollektion av Shooting Stars att växa fram för att tillgodose de växande intresset för Charlottes Lynggaard’s stjärnbeströdda smycken. Idag finns det både örhängen, rigar, armband och halsband i kollektionen. 

LEAVES

Charlotte Lynggaard spenderade flera år för att utveckla sin tolkning av löv som kunde användas i hennes smyckesdesign. År 2009 visade hon upp sina första löv när hon designade Midnattstiaran till en utställning på det Kungliga slottet Amalienborg. 
Inspirerad av den hemlighetsfulla skönheten av en månbelyst skog är tiaran skapad med spiror i flera nyanser av månsten och diamanter omgivna av handsatinerade och smidda löv i guld och oxiderat silver.
Drottning Margrethe berömde Charlotte för den fantastiska tiaran och föreslog att att de skulle visa den för hennes svärdotter, Kronprinsessan Mary. Prinsessan blev genast förälskad i tiaran och fick privilegiet att bli den enda person som tilläts bära den.
Så fort den kungliga stilikonen tog sig an designen började löven tilltala kvinnor över hela världen.
Idag består Leaves-kollektionen av hängen, örhängen, ringar och armband och finns både i guld och silver.

 

ELEPHANT

Det var under sina resor i Asien i början av 1960-talet som den unge och nyutbildade guldsmeden Ole Lynggaard först kom i kontakt med elefanten. Hänförd över hur graciöst världens största landlevande däggdjur rörde sig började en idé sakta ta form. Som symbol för lojalitet, styrka och mod hade elefanten alla de egenskaper som Ole Lynggaard ville att hans företag skulle representera.
1991 var familjen Lynggaard på semester i Tanzania för att fira Ole och Karins 25:e bröllopsdag. Ole gav då sitt första elefantsmycke i present till sin hustru.   Under de kommande åren utvecklades flera olika elefantsmycken men det var först till sin 80-årsdag 2016 som den naturtrogna kollektionen med elefanthängen lanserades.
Med sitt vänliga och naturliga utseende har elefant-kollektionen vunnit människors hjärtan över hela världen och blivit en sann varumärkesikon.

En del av kollektionen finns även i silver.

NATURE

När hon skapade Nature-collectionen var Charlotte Lynggaard inspirerad av smyckestrenden från 1920-talet där satinerade ytor var väldigt populärt.
Den satinerade ytan kom senare att bli ett signum för varumärket OLE LYNGGAARD COPENHAGEN.
Under ändlösa skogspromenader fann Charlotte Lynggaard inspiration i texturerna och formerna hos levande, växande material. Den satinerade ytan i Nature-kollektionen speglar texturen hos tunna kvistar och grenar.
Den invecklade metoden att karva fram tunna fina linjer i guldets yta utförs för hand av guldsmedsmästare.

En del av kollektionen finns även i silver.

LÅT OSS FÅ INSPIRERA DIG med VÅRA ANDRA VARUMÄRKEN...